Over BoekStart

Het begint met lezen

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

BoekStart geeft:

 • Na de geboorte van je kindje een waardebon voor een gratis BoekStartkoffertje

  Ongeveer 3 maanden na de geboorte van je kindje krijg je een waardebon thuisgestuurd voor een gratis BoekStartkoffertje. Met daarin een stoffen babyboekje en een liedjesboekje met cd of een hardkartonnen boekje voor als je kindje iets ouder is.

 • Een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek voor je baby

  Lever de waardebon in bij de Bibliotheek van jouw gemeente en maak je baby gratis lid. Dan kun je meteen de speciale BoekStarthoek met babycollectie ontdekken. De meeste Bibliotheken doen mee, kijk hier wat voor jullie de dichtstbijzijnde Bibliotheek is en kom boekjes lenen. Goed om te weten: de babyboekjes worden na uitleen door de Bibliotheek gereinigd.

 • Adviezen om met je kindje te genieten van lezen

  De medewerkers in de Bibliotheek geven met veel plezier tips over boekjes en voorlezen. Je kunt ook alvast kijken bij deze voorlees- en Boekentips.

 • Voorleesplezier in de Bibliotheek, maar ook in de kinderopvang

  BoekStart stimuleert ook het voorlezen aan baby’s en peuters in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen vinden het leuk om met z’n allen voorgelezen te worden en het zorgt voor een rustig momentje op een drukke dag. Vraag gerust aan de kinderdagopvang waar je kindje naar toe gaat wat ze zoal doen aan voorlezen. Hebben ze bijvoorbeeld een gevarieerd boekenaanbod, kunnen de kinderen zelf boeken pakken en maken ze iedere dag tijd vrij om voor te lezen.
  Folder Hoera... voorlezen! (pdf)

Kijk hieronder naar de gesproken versie van de flyer Baby’s houden van boeken! en ontdek hoe BoekStart werkt.

Andere talen

De flyer Baby’s houden van boeken! is ook beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans, Pools, Spaans, Turks en Tigrinya (de taal die veel mensen in Eritrea spreken).