TastTasje

Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met boeken. Als je kindje slechtziend of blind is, zijn voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Om het al van jongs af kennis te laten maken met voelboekjes is er speciaal voor blinde en slechtziende kinderen het TastTasje. Het wordt gratis beschikbaar gesteld door de KB, nationale bibliotheek in samenwerking met Bibliotheekservice Passend Lezen en BoekStart.

Het TastTasje is in samenwerking met Koninklijke Visio ontwikkeld. Het sluit aan op het leesbevorderingsprogramma BoekStart, waarmee het belang van lezen van jongs af aan aangemoedigd wordt. Is jouw kindje blind of ernstig slechtziend en nog geen 6 jaar? En krijgt het begeleiding via de expertisecentra Koninklijke Visio en Bartiméus? Dan kun je het TastTasje gratis aanvragen bij Bibliotheelservice Passend Lezen.

Tastboeken stimuleren leesplezier
Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met boeken. Als je kindje slechtziend of blind is, zijn voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Tijdens het voorlezen van de tastboekjes ontdekt je kind met de vingers de tastbare plaatjes van mensen, dieren en dingen. Door de teksten in braille kan je kind op een laagdrempelige manier kennismaken met het bestaan van het brailleschrift. Tastboeken stimuleren leesplezier en kennis van de wereld om je heen en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. 

Twee uitvoeringen
Het TastTasje kent twee uitvoeringen; één voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar en één voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

De inhoud bestaat uit:

- Een voelboekje voor (zeer) jonge kinderen.
- Een informatieboekje met voorbeelden hoe je de tastvaardigheden van je kindje kunnen stimuleren. Dit is ook van belang voor het mogelijk later leren lezen van braille. 
- Informatie over de producten en diensten van Passend Lezen, zoals VoeljeBoekje en brailleboekjes voor kinderen. 
- BoekStart-cd De Voorleestrom.

Meer informatie over het TastTasje.