Onderzoek

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken!

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen.

Publicaties

 • BoekStart maakt baby's slimmer

  Uit onderzoek blijkt dat voorlezen loont: kinderen van ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, scoren hoger op taal. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat.
  Lees meer.

 • Vroeg begonnen, veel gewonnen

  In een vervolg op de eerste effectstudie uit 2014 (zie BoekStart maakt baby's slimmer) is gekeken naar de langetermijneffecten van BoekStart. Goed nieuws: BoekStart sorteert een langetermijneffect.
  Lees meer.

 • Meer voorlezen, beter in taal

  In de brochure Meer voorlezen, beter in taal biedt Kees Broekhof een op feiten gebaseerde onderbouwing voor de aanname dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen.
  Lees meer.

Websites

 • Leesmonitor

  Leesmonitor is onderdeel van Stichting Lezen en maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor iedereen, dus ook voor jou!
  Lees meer.

 • Baby & Child Research Center

  Op deze site kun je alles lezen over het onderzoek naar de ontwikkeling van baby’s van de Radboud Universiteit Nijmegen.
  Lees meer.

 • Babylab

  Het Babylab van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de cognitieve ontwikkeling van baby's. Op deze website lees je er alles over.
  Lees meer.

Lees meer over de leesontwikkeling 0-4 jaar

Hoe lees je voor?