Je baby is 9 tot 12 maanden

Je baby wordt steeds handiger en gaat zich verplaatsen en zelf de omgeving verkennen.

De ontwikkeling van je kind

Je baby kan een voorwerp van de ene in de andere hand overpakken. Je baby kan zich verplaatsen en gaat steeds meer zelf de omgeving verkennen. Je baby herkent bekende dingen en personen op plaatjes en foto’s. Als je een paar foto’s in een mapje doet, heb je een heel speciaal prentenboek gemaakt voor je baby. Tijdens het brabbelen van je baby hoor je steeds meer bekende klanken en lettergrepen. Sommige baby’s kunnen al woorden nazeggen. De meeste baby’s begrijpen wel woorden, zoals de eigen naam, maar zeggen deze woorden nog niet.

Voorlezen

Voorlezen kan al iets langer
Baby’s begrijpen op deze leeftijd steeds beter wat er op de plaatjes te zien is. Ze kijken vaak heel aandachtig naar de plaatjes en kunnen het voorlezen ook al langer volhouden. Ze weten over welk plaatje je iets vertelt, ook al wijs je het niet direct aan.
Kinderen gaan nu ook zelf aanwijzen op de plaatjes. Je kunt dan de naam van het voorwerp noemen.
Wanneer je tijdens het voorlezen allerlei gebaren maakt, gaat je baby die nadoen. Juist dit bewegen tijdens het voorlezen maakt het extra aantrekkelijk.

Een vaste gewoonte
Als je baby echt niet meer wil, kun je beter stoppen en het later op de dag nog eens proberen. Als je regelmatig voorleest, op vaste momenten van de dag, wordt het voorlezen voor je baby vertrouwd en bekend. Het wordt dan een vaste gewoonte waar je baby zich prettig bij voelt. Zo bouw je een ritueel op.


FIJN OM TE WETEN

  • Liedjes horen erbij

    Zing vaak dezelfde liedjes, en verander weinig. Dat geeft het vertrouwde, veilige gevoel dat bijvoorbeeld bij het slapengaan hoort.
    Kinderen horen ook graag de melodie van het muziekdoosje. Dat kun je aan het bed hangen. Laat het spelen als je door de deur verdwijnt. Dat kan je baby geruststellen.
    Maar: een muziekdoos is niet hetzelfde als papa of mama die zelf zingt. Dus sla het zelf zingen niet over!

  • En nu gaan we slapen….

    Heb je een paar liedjes gezongen en wil je ermee ophouden? Of je baby heeft er genoeg van? Zorg dan voor een duidelijke afsluiting: een gezellige warme knuffel tot slot. Zodat je baby snapt: het is weer afgelopen.

Boekentips voor baby's

Bekijk hier de meest recente boekentips voor baby's.