Je baby is 7, 8 of 9 maanden

Je baby kan rechtop zitten en iets pakken en vasthouden.

De ontwikkeling van je kind

Je baby kan nu goed rechtop zitten. Hij kan ook steeds beter een speeltje of een boek pakken en vasthouden. Je baby heeft veel interesse in alles wat je doet. Hij kan lang naar jouw bezigheden kijken. Je baby heeft belangstelling voor allerlei verschillende soorten geluiden. Veel van deze geluiden herkent hij al: het slaan van de klok, het blaffen van de hond, het rinkelen van de telefoon. Als je veel met je baby praat, kan hij enkele zinnen en woorden al begrijpen. Hij kijkt in de goede richting als je vraagt waar papa is of waar de fles is.

Voorlezen

Wat je kunt doen voordat je gaat voorlezen
Bekijk het boek dat je aan jouw baby wilt geven eerst zelf:

 • Vind je het een leuk of een mooi boek?
 • Is het stevig genoeg voor een baby?
 • Er hoeven geen woorden in te staan.
 • Eén plaatje per bladzijde is genoeg.

Het leukst zijn plaatjes van dieren en mensen, want daar kun je gemakkelijk iets bij vertellen. Herhaal ongeveer dezelfde woorden, geluiden en bewegingen bij hetzelfde plaatje, zodat je baby ze leert herkennen.

Spelen of lezen
Het is prima als je baby het boek in de mond stopt. Maar af en toe kun je proberen of hij ook iets anders met het boek wil doen. Geef dan een bijtring, lapje of fopspeen om in te bijten. Dwing je baby niet. Wil hij niet meer met het boek spelen, stop er dan mee. Probeer het een andere keer nog eens.


FIJN OM TE WETEN

 • Een kiekeboespelletje is spannend!

  Je kunt dingen verstoppen onder een doekje of achter je rug. Als je baby eenmaal door heeft hoe dit spelletje gaat, kun je samen veel plezier hebben.

 • Samen spelen

  Als je goed kijkt naar de reacties van je baby, dan voel je vanzelf wel aan welk spelletje je kunt kiezen. En of je rustig of een beetje wild kunt spelen.
  Probeer te ontdekken met welk spelletje jullie samen de meeste pret hebben. Dat kun je vaak herhalen. Herhalen is heel goed, want je baby leert dan wat er komen gaat. Ook geeft het hem plezier als er gebeurt wat hij verwacht.

 • Luisteren: heel belangrijk

  Luister goed naar je baby en wacht tot hij iets terug heeft gezegd. Zo leer je hem: praten doe je om de beurt. Probeer zelf je beurt af te wachten. Kijk afwachtend en knik begrijpend.

 • Geen lawaai

  Rust, stilte in de kamer is belangrijk. Dan kan je baby goed horen wat er gezegd wordt. En dan kan hij zijn eigen stem goed horen. Dus zet de radio, televisie of computer uit en zoek een fijn plekje.

Boekentips voor baby's

Bekijk hier de meest recente boekentips voor baby's.