Je kind is 2 tot 2,5 jaar

Je kind gaat verschillen tussen mensen en situaties ontdekken.

De ontwikkeling van je kind

Je kind ontdekt dat papa anders doet dan opa. Op de kinderopvang gelden andere regels dan thuis. Je kind kan overeenkomsten en verschillen in dingen herkennen. Het kan ze in gedachten in groepen indelen. Dit is een grote intellectuele stap. Met die indeling krijgt het grip op de wereld. Je kind verbindt nieuwe informatie met wat het al weet. Zo bouwt het kennis op. Het lukt je kind steeds beter met anderen te praten: praten met anderen gaat op basis van gedeelde kennis.

Voorlezen

Aanwijsboeken zijn nog steeds populair; nu kunnen de platen wat drukker zijn. Daarnaast is je kind toe aan een prentenboek met een eenvoudig verhaaltje. Het moet gaan over gebeurtenissen die dicht bij hem staan. Bijvoorbeeld verhalen waarin een jongetje of meisje alledaagse dingen beleven. In deze figuurtjes ziet je kind zichzelf. Via hun belevenissen kan je kind zijn eigen ervaringen verwerken en ordenen. Ook dieren in de hoofdrol doen het goed. De platen moeten duidelijk laten zien wat er in het verhaal gebeurt. Ze moeten uitnodigen tot goed kijken en erbij vertellen.


FIJN OM TE WETEN

  • Spelen is leren

    Voor je kind bestaat er geen verschil tussen spelen en leren. Dingen die alleen voor de lol gedaan worden en dingen waarvan je iets leert zijn voor jonge kinderen hetzelfde. Ze leren door bezig te zijn, en alles waaraan ze plezier beleven is spel. Daarom is het belangrijk om aan lezen plezier te beleven. Dat gaat vanzelf: installeer je samen met je kind in een knusse, rustige omgeving en geniet. Het samen bezig zijn en aandacht hebben voor elkaar is al fijn! Zo leert je kind houden van boeken en lezen.

  • Een moment voor jezelf

    Ook je kind wil af en toe even alleen zijn. Het heeft er behoefte aan zo nu en dan in zijn eigen droomwereldje te duiken. Te veel en te vaak stimuleren werkt averechts. Geef je kind de kans om soms even alleen te zijn. Ook dan staan ontwikkeling en leerprocessen niet stil. Even lekker zitten om zelf een boek te bekijken helpt om tot rust te komen. Je kind is daar nu oud genoeg voor.

  • Plezier in lezen

    Het is heel belangrijk je kind plezier in lezen bij te brengen. Het gaat erom te genieten van wat het boek te bieden heeft, en niet om er wéér een boek doorheen te jagen. Roep dan ook niet bij de laatste bladzijde enthousiast: ‘uit!’.