Je baby is 2 of 3 maanden

Je baby kan luisteren en stemmen herkennen.

De ontwikkeling van je kind

Je baby luistert graag naar stemmen. Hij herkent ook al bekende stemmen, zoals die van jou. Je baby vindt het daarom heel gezellig als je tegen hem praat of een liedje voor hem zingt. Je baby begrijpt nog niet wat er wordt gezegd of gezongen. Maar door jouw stem te horen, weet je baby dat jij er bent. Het geeft een gevoel van veiligheid. Jij kunt aan jouw baby merken dat hij er rustig van wordt. Dingen die bewegen vindt een baby leuk, zoals jouw gezicht zien als je tegen hem praat, of een mobile boven de wieg. Je baby kijkt geboeid naar deze bewegende dingen. Jouw baby kan zelf een speeltje vasthouden als je het in zijn handen geeft. Door je dagelijkse handelingen te benoemen combineert je baby dat wat hij waarneemt met de woorden die hij hoort.

Voorlezen

Knus en gezellig
Voorlezen aan baby’s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt herinneren van vroeger, of het voorlezen in kinderprogramma’s op televisie. Een baby kan nog niet naar een verhaal luisteren of praten over de mooie plaatjes die er in een boekje staan. Maar een baby kan wel met een boekje spelen, een boekje vasthouden en naar plaatjes kijken. Baby’s vinden voorlezen heel plezierig. Dat plezier zit voor een baby vooral in het gezellige en het knusse samenzijn, het krijgen van aandacht en het hebben van contact. De baby vindt het fijn om bij je op schoot te zitten en om samen met iets bezig te zijn.


FIJN OM TE WETEN

 • Liedjes, rijmpjes en versjes

  Baby’s zijn dol op liedjes, rijmpjes en versjes. Ze genieten van het ritme, de melodie en de klank. Vaak liedjes zingen en neuriën is belangrijk voor het leren praten. Want je baby hoort steeds weer dezelfde klanken. Door het zingen krijgt je baby gevoel voor taal.

 • Hoe begin je met spelen?

  Eerst trek je zijn aandacht.
  Noem zijn naam.
  Kijk hem aan: zorg dat je oogcontact krijgt.
  Lach naar hem, beweeg met je hoofd, noem zijn naam weer.
  Zie je hoe hij terugkijkt?

 • Heel gewone dingen zijn leuk speelgoed

  Een haarborstel
  Een popje
  Een rammelaar
  Een voel- of ritselboekje

Boekentips voor baby's

Bekijk hier de meest recente boekentips voor baby's.