Je baby is 3, 4 of 5 maanden

Je baby gaat grijpen.

De ontwikkeling van je kind

Je baby ontdekt zijn vingers en handen. Hij kan er lang naar kijken en gaat met de eigen vingers spelen. Je baby gaat grijpen naar voorwerpen die hij ziet. Hij kan voorwerpen vasthouden en heen en weer bewegen. Vooral voorwerpen met felle kleuren en voorwerpen die geluid maken trekken de aandacht. Je kind stopt alles in de mond. Op die manier verkent hij de dingen om zich heen. Je baby kan horen waar een geluid vandaan komt. Wanneer je een rammelaar heen en weer beweegt, kijkt hij in de richting van dit geluid. Je baby kan al iets onthouden. Hij onthoudt een liedje dat vaak wordt gezongen. Of een vaste volgorde in de dingen die je doet. Je baby merkt dat er iets gebeurt, als hij een bepaalde beweging maakt. Dat de rammelaar een geluid maakt wanneer je ertegenaan slaat. Of dat de mobile gaat bewegen wanneer je hem aanraakt. Deze gebaren gaat je baby daarom steeds opnieuw maken.

Voorlezen

Boeken verkennen
Een baby ziet een boek nog als speelgoed. Daarom gaat hij ermee zwaaien, of gaat hij erop slaan of doet hij het boekje in de mond. Dat hoort bij het ontdekken van boeken. Speciale babyboekjes kunnen tegen een stootje. Door samen regelmatig met een boekje bezig te zijn, ontdekt je baby langzamerhand het verschil tussen een boekje en andere speeltjes. Bij een boek hoort: bij papa of mama op schoot zitten, samen bezig zijn, naar iets kijken en vooral: luisteren naar hun stem. Je baby kan ernaar kijken. Het boek vastpakken. Erop sabbelen. Voor een baby is een boek eerst speelgoed. Maar… over een paar maanden gaat je baby merken dat een boek ook nog iets anders is. Dat er interessante dingen in staan. Dan is het goed dat hij er al vertrouwd mee is.

Samen kijken en ontdekken
In boekjes voor baby’s staan meestal alleen plaatjes, bijvoorbeeld van dieren. Dat is leuk, want daar kun je geluiden bij maken. Je baby zal dat prachtig vinden! Zo leer je hem al heel vroeg plezier beleven met een boekje én hij leert waar een boek eigenlijk voor dient.

Niet te lang
Als je jouw baby voorleest, kun je gemakkelijk zien wanneer hij er genoeg van heeft. Hij gaat dan met de ogen wegkijken en richt zijn aandacht op iets anders. Je kunt proberen zijn aandacht weer op het boek te vestigen door iets aan te wijzen of door het rammelgeluid te maken. Merk je aan je baby dat hij uitgekeken is, dan kun je het boek weer opbergen of in de wieg of box leggen. Het samen bezig zijn met een boek duurt maar kort, soms maar een paar minuten. Maar je kunt het wel meerdere keren op een dag doen: na het bad of na een voeding of fruithapje. Zo wordt het voorlezen een vaste gewoonte voor jou en je baby.


FIJN OM TE WETEN

  • Speciale babyboeken

    Er zijn al boeken voor heel kleine kinderen, ook voor baby’s. Je kunt al heel vroeg een boekje van stof aan je baby geven. Er zijn ook boeken van plastic, van dik karton en zelfs van hout. Met boeken moet je voorzichtig zijn. Maar met speciale babyboeken hoeft dat niet, die kunnen tegen een stootje.

  • Waar vind je boeken voor baby’s?

    Misschien heb je ze weleens gezien bij andere ouders. Boeken liggen soms in de wachtkamer bij de dokter of bij de verloskundige. Je kunt ze kopen in winkels: een boekwinkel, een warenhuis of een speelgoedwinkel. Je kunt babyboekjes ook lenen bij de Bibliotheek, zeker als er een speciale babycollectie aanwezig is. Die is in de meeste bibliotheken te vinden in de BoekStarthoek.

  • Praten en vertellen

    Alle baby’s vinden het fijn als er tegen hen gepraat wordt. Ze proberen je aan te kijken. Ze worden heel stil en aandachtig. Soms kun je niet zien dat je baby naar jouw stem luistert. Want hij kijkt je niet aan. Toch kun je wel aan zijn lijfje zien dat hij goed oplet. Hij ligt heel stil en wacht af. Praten met je baby, dat kan bij alles wat je doet. Maar als je baby honger heeft, wil hij liever drinken dan praten. En als je baby moe is, wil hij slapen. Let dus goed op zijn signalen.

Boekentips voor baby's

Bekijk hier de meest recente boekentips voor baby's.